Plavuizen

WoonKeramiek® platte rechthoekige strengpers plavuizen (machinaal)

 

Afmeting 235x400 mm 2,8 kg/st. slechts ca 13 mm dun, 10 stuks per m2, in natuurrood [M-H] en/of duifgrijs gesmoord zelfs verglaasd in diverse standaardkleuren. Wohn- und DachKeramik Meyer-Vrasselt

 

WoonKeramiek® vlakke rechthoekige handvorm plavuizen zijn in alle afmetingen mogelijk doch standaard 220x220 mm en naast klassiek natuurrood gestookt met blauw 'duifgrijs' gesmoord ook in alle historische kleuren geglazuurd/verglaasd. Twee typen handmatig gestoken en handmatig geworpen.

 

Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek van Oswald, Oude Trekweg 81-2 in Harlingen-Koningsbuurt, dezelfde fabriek als voor restauratie van tegeltableaus, J. van Hulst Harlingen, dus ook van zelfde fabriek als van de originele nog op authentieke wijze gemaakte en "arm" gestoken "witjes".

 

Arm gestoken aan de hand van een houten malletje van 5 duim met spijkertje dat wil zeggen zodanig dat de zichtzijde is groter dan de achterzijde. Deze wijze van produceren, maakt dat er in elke twee overstaande hoeken van het witje "putjes" zitten, afdruk van spijkertjes.

 

Geen nep putjes die er in worden gemaakt, gestanst, om ze oud te laten lijken, maar putjes ontstaan door de nog originele eeuwenoude werkwijze met kapmes, het arm snijden van de nog leerharde klei. [De 2 spijkertjes dienen om het malletje niet te laten weg roetsjen.]

 

Hier maakt men (zoals voor het Openluchtmuseum Arnhem) ook nog handvorm plavuizen en wel op twee manieren: 1. zoals witjes gemaakt worden, uit handmatig gewalste klei en gesneden. 2. plavuizen/estriken uit plastische klei geworpen in een mal > Original Handform mit Quetschfalten in rot gebrannt und in blaugedämpft. 

 

Het oudste deel van het Academiegebouw, de Unie van Utrechtzaal of de Aula, bestaat als sinds 1462. In 1579 werd hier ook daadwerkelijk de Unie van Utrecht ondertekend, de republiek die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat. De Universiteit Utrecht werd opgericht in 1636 en kreeg de Aula toegewezen.  Het gebouw wordt tegenwoordig gebruikt voor academische plechtigheden zoals diploma-uitreikingen en promoties.

 

Hier op de vloer van deze historische “Unie van Utrecht” zaal liggen in patroon ook “arm gestoken” dus daardoor bijna voegloos natuurrood gestookte en blauwduifgrijs gesmoorde plavuizen.

 

 

Aldaar van echt beste fabriek en atelier van Friesland komt beschilderd en verglaasd (in majolica techniek), een type gewelfsteen in de maat van de rijnlandse rietvorsten.

 

Voor gewelfstenen worden gewone rijnlandse rietvorsten gebruikt maar dan zonder naam aan binnenzij, de binnenzij wordt dan zichtzijde, te zien in

Restaurant  "Vis aan de Schelde" , Scheldeplein 4 in 1078 GR Amsterdam

Wonink-Rietvorst™ (van Dakpanfabriek Rhijnland uit het oud gelderse Vrasselt) met geglazuurd proefbaksel door de H.A.T. (Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek, aan de Oude Trekweg 82-1 in Harlingen-Koningsbuurt) 

Eveneens uit Vrasselt naast Rhijnland, komt ook een speciaal gevelkeramiek (soms etage hoog!) in zeer grote formaten t.w. NBK Terrart™ Baguette dit keramiek is o.a. van zuivere speciale klei en leem in diverse kleuren, maar kan eveneens handmatig worden beschilderd, bijvoorbeeld Jugendstill geglazuurd in Koningsbuurt. 

Rijnlandse rietvorsten met Europese CE en EN markering zijn wel doorbakken en voldoen daardoor als baksteen aan alle relevante eisen waaraan het tenminste moet voldoen, zijn daarenboven uitermate milieuvriendelijk ook in de productie.

Rijnlandse Rietvorsten en Dakpannen mogen hoe dan ook altijd binnen worden gebruikt, om buiten te worden gebruikt geeft een rijksdienst voor bodemwater en luchtkwaliteit op uw verzoek (TEGEN BETALING ?) een verklaring af dat er een gerechtvaardigd vertrouwen bestaat keramische dakpannen bij aflevering aan alle milieuhygiënische specificaties voldoen en aan alle relevante eisen van het besluit bodemkwaliteit, dus zowel voor binnen als voor buiten, op deze eisen wordt niet gecontroleerd door ILT  immers Rijnlandse rietvorsten bevatten geen uitloogbare stoffen die bodem of oppervlakte water kunnen verontreinigen, dit geldt niet alleen voor het bodemwater e.d. maar thans ook voor bescherming en behoud luchtkwaliteit.

Rijnlandse Rietvorsten traditioneel 660x235x210 mm worden bovendien geleverd op milieu vriendelijke euro-pallets (bij een voeg van 3 cm zit er voor 20 strekkende meter nok op een vol e-pallet dwz 85 stuks)

Voor export van Nederlandse dakpannen met CE markering naar andere landen van Europa is een door een desbetreffende nationale instelling te verstrekken verklaring nodig dat de deze dakpannen geen uitloogbare stoffen bevatten en dat ze niet vliegen en het luchtruim mogelijk verontreinigen, daar ze anders wel verhandeld maar niet gebruikt mogen worden.